Entrevista: Dr. Andreu Ibarz, Director General de la Fundació Blanquerna

Dr. Andreu Ibarz - JIIESC2015

Des del seu càrrec de Director General de la Fundació Blanquerna, Andreu Ibarz ha pres perspectiva, no només del moment que vivim, sinó del futur que ens espera. Amb motiu de la I Jornada Internacional Interuniversitària d’Economia Social i Cooperativisme ens reunim amb ell en una trobada informal que ens permet parlar una mica de tot. Del moment que viu l’economia social, de la necessitat de canvis dins del món universitari i del futur dels joves del nostre país.

Des de les organitzacions que treballen en el món de l’Economia Social i solidària es reivindica la necessitat de la seva presència al món educatiu, especialment en l’universitari, ja que pot esdevenir una sortida professional. Com justificaria la presència de l’Economia Social en el context universitari?

Jo diria que per tres eixos principals: el coneixement, la sostenibilitat i el canvi que ha de fer la universitat: d’una institució de transmissió a una institució de transformació.

Comencem pel primer d’ells: el coneixement.

En aquest sentit, tenim un problema amb el tema de l’Economia en general. Tendim a centralitzar i focalitzar el seu ensenyament en els graus d’Administració i Direcció d’Empreses i Econòmiques; és un error, ja que és una qüestió que ens implica i ens afecta a tots. En general, al marge d’aquests graus, estem en un entorn de gran ignorància i de poca sensibilitat pel món de l’Economia.

Per tant, necessitem un canvi en aquest sentit?

I tant, i no només a la universitat, sinó en totes les etapes educatives.

Mencionava la sostenibilitat com a segon eix. De quin tipus de sostenibilitat estaríem parlant?

De la sostenibilitat tal com l’entenem avui en dia: social, ambiental i econòmica. Un eix totalment transversal.

En tercer lloc, des de la seva perspectiva, la Universitat ha de fer un canvi: de ser una institució de transmissió del coneixement a una institució de transformació.

Exacte. Quan arriba l’estudiant a la facultat no està plenament educat, encara té un llarg camí per recórrer. Nosaltres li hem de posar a l’abast les eines necessàries perquè amb el temps aconsegueixi allò que es proposi.

I l’Economia, quin paper hi juga en aquest sentit?

Un de molt important. Si la Universitat vol transformar persones, institucions, professions i la societat en general, ha de presentar i treballar un model econòmic diferent.

El model contemporani ja no funciona?

No és que no funcioni, sinó que les necessitats, inquietuds i voluntats han canviat. Ja no ens serveix el que teníem fins ara. Els joves aspiren a un model de societat diferent.

I l’Economia Social esdevé una bona alternativa?

Totalment. L’economia de mercat es fixa principalment en el guany individual i prioritza el lucre. Mentre que l’Economia Social es fixa en el valor de la persona i prioritza el bé comú abans del guany individual. Genera, per tant, un model diferent.

Llavors, podríem dir que és el moment de l’Economia Social i solidària?

Jo crec que sí.

Què creu que és el que ens ha portat fins a la situació actual?

De retruc. Les errades de l’economia de mercat i la conseqüent crisi han portat a la societat a buscar alternatives. I l’Economia Social ha esdevingut realment un motor de canvi, sobretot pel que representa. Hem de tenir clar que la seva aparició no és una anècdota ni una cosa estranya que ha aparegut a causa del moment de crisi que vivim. És molt important, tant per l’aportació quantitativa com qualitativa que aporta a la nostra societat.

I des de la Universitat Blanquerna – URL en particular, què s’està fent a favor de l’Economia Social i solidària?

Estem treballant en quatre punts fonamentals: els valors, les metodologies, els instruments i els vincles amb les empreses.

Els valors, perquè si expliques conceptualment què és aquesta economia i no ho acompanyes d’una reflexió sobre els valors i sobre l’humanisme, no faràs res.

Respecte a les metodologies: si no canviem la nostra forma de treballar fomentant el treball en equip, la creativitat, el diàleg i el coneixement de les persones, no aconseguirem que l’economia social arribi a totes les universitats.

I respecte als instruments i els vincles?

Sí, el que jo anomenaria els instruments en “el moment del gran salt” i els vincles amb les empreses reals. És molt important que un cop els alumnes acabin el grau o el màster, la Universitat continuï col·laborant amb l’alumne, sigui mitjançant borses de treball o assessorament, per exemple. I és imprescindible que es creïn aliances entre facultats i empreses d’Economia Social perquè els alumnes puguin conèixer de primera mà projectes i experiències reals i, qui sap si en un futur, puguin entrar a treballar en alguna d’elles.

Per tant, estaríem plantejant l’Economia Social com una bona alternativa a l’habitual?

Jo crec que sí, sense cap mena de dubte.

És una evidència que l’Economia Social ha arribat per quedar-se i que ens pot aportar grans coses, com a persones i com a societat.

Malgrat tot, el moment actual no és gens fàcil.

És l’època que ens ha tocat viure i evidentment que no és l’ideal, però confio en què la situació es pugui reconduir.

Crec que tots tenim un desig de ser creatius, transformadors i em dóna la sensació que la gent està incòmoda en el moment que viu. Realment penso que tots aquests sentiments poden ser una font d’inspiració per nous projectes de l’Economia Social.

Què recomanaria als joves que avui estan estudiant i que pensen en el futur que els espera un cop deixin les aules?

Els diria que no siguin ingenus, que es formin el millor possible perquè vivim en un món molt competitiu. I, més que esperar que una gran empresa et vingui a buscar, sigues creatiu, uneix-te amb persones afins i, amb una mica de sort, podràs impulsar el teu propi projecte cap a l’èxit.

Mireia Martínez

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s