Entrevista a Jordi Valls Olivé, consultor per la promoció i la creació de cooperatives

foto Jordi VallsEconomista de professió i consultor per a la promoció i la creació de cooperatives. Després d’uns anys treballant al nostre país va fer les maletes i va emprendre un viatge al Quebec, bressol de l’economia social. La inquietud i la sort el va portar a conèixer a Patrick Duguay, president de Le Chantier de l’Économie Sociale.

Actualment és soci de Hobest, una consultoria especialitzada en l’àmbit organitzatiu i també és col·laborador de la Coopérative de Développement Régional d’Outaouais-Laurentides del Quebec.

Fa tres anys va ser guardonat amb el XXI Premi Periodístic Jacint Dunyó d’articles sobre el cooperativisme pel seu treball “L’economia social com a motor de creixement: Pot esdevenir Catalunya el Quebec d’Europa ?”.

Sembla que encara ens queda molt camí per recórrer per convertir-nos en el Quebec d’Europa, oi?

Sí, però s’ha de dir que el Quebec ens porta molts anys d’avantatge. Però aquí s’estan duent a terme projectes molt interessants.

Quins passos creu que s’han de fer per tenir una economia social i solidària forta dins la nostra societat? 

Crec que falta molt més reconeixement i voluntat política per promoure aquest sector. No només des de la vessant empresarial de suport als emprenedors, sinó també en la relació amb les universitats i les polítiques públiques. Cal que l’administració s’impliqui ja sigui consumint productes o serveis d’aquest origen o com a interlocutor en moments de conflictes.

Un dels punts que es van tractar a la Jornada és el de revisar i discutir com s’està abordant el tema de l’economia social i el cooperativisme dins les universitats, i de quina manera es pot millorar. Creu que existeix una manca de sensibilitat o d’atenció envers aquest món?

Crec que sí, i cal que els estudiants coneguin l’economia social i solidaria com una sortida professional. Però no només a través d’assignatures o pràctiques sinó també en l’àmbit de la recerca. Si coneixem tot el que s’està fent en aquest sentit, podrem valorar-ho.

És diferent al Quebec ?

Totalment. Allà el sector universitari està molt enxarxat amb el sector social i permet veure l’impacte que provoca l’economia social en el territori, en l’ocupació, en millora del benestar de les persones, etc.

Pel que fa al cooperativisme, encara hi ha cert desconeixement de totes les empreses que existeixen. Què podem fer per donar-ho a conèixer?

El millor és consumir els seus productes, d’aquesta manera els donarem a conèixer.

Creu que hi ha una manca de confiança entre els cooperativistes que els seus productes puguin ser iguals de bons i competitius que una empresa mercantil?

El que és cert és que hi ha una creença molt arrelada que el sector social en general ens hem d’assimilar a l’economia mercantil. I no ho hem de fer, ja que som un model complementari que aportem coses diferents. Potser en certs àmbits no som tan competitius, però podem destacar en altres aspectes com en el treball en xarxa o en el treball amb valors.

Aconsellaries muntar una cooperativa?

Sí perquè crec que és una bona manera de treballar. La gent està cansada de la crisi i del model d’empresa que ha vist i la gent jove vol treballar amb uns altres valors, crec que una cooperativa és un bon punt de partida per emprendre. Actualment té molt més sentit cooperar i fer projectes conjunts que no fer la guerra tu sol com puguis. Malgrat tot, el moment actual no és gens fàcil.

Mireia Martinez

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s