Entrevista a Oriol Amat, Catedràtic en Economia Financera i Comptabilitat

Oriol AmatOriol Amat és Catedràtic en Economia Financera i Compatibilitat a la Universitat Pompeu Fabra. Ha escrit diversos llibres de comptabilitat i finances i és President de l’ACCID. Regularment exerceix de professor visitant en diferents universitats i escoles de negoci europees, americanes i asiàtiques.

Un dels punts centrals que es va tractar a la Jornada va ser la necessitat d’incorporar l’economia social a les universitats. No només explicar què és i què persegueix, sinó també plantejar-la com una sortida professional.

Per descomptat, trobo que és molt important que l’economia social tingui més pes en el sistema educatiu en general, no només en l’universitari sinó també en l’ensenyament bàsic. Crec que s’ha d’actuar en dos fronts. Per una banda, transmetre aquests valors i les fortaleses d’aquesta economia, i per l’altre, l’administració ha de fer una discriminació positiva en aquestes entitats.

 Per tant, el paper de l’administració ha de ser més actiu en aquest sentit?

Jo crec que hi ha d’haver més finançament, més recursos per la promoció i més recursos perquè es puguin unir les cooperatives. Al final, si tenim una economia social més forta qui en sortirà guanyant serà la societat.

Les cooperatives i les empreses socials reclamen més implicació de l’administració, que no les vegin com a empreses de segona categoria

En el cas de Catalunya, l’administració no les té oblidades, al contrari. L’economia social és un dels pocs tipus d’economia que té unitats dins l’administració catalana. El problema és que falten recursos. Però no només en aquest àmbit, sinó en tots.

I què en pensa del que diuen que les cooperatives han de fer el que ells anomenen “un doble esforç”? És a dir, per una banda han d’explicar a què es dediquen i quin és el producte o servei que ofereixen a la societat, i per l’altra han de remarcar que es regeixen per uns valors diferents dels que tenen les empreses mercantils.

En comptes de veure-ho com un doble esforç, ho veig com una gran fortalesa. Si les empreses de l’economia social difonen bé el que fan, els seus valors, el que fan amb la responsabilitat social, tot això revertirà en progressos molt importants i encoratjadors per tots ells.

Per tant no ho haurien de veure com alguna cosa negativa?

No, sinó com una oportunitat.

Després d’haver entrevistat a professionals vinculats al món de l’economia social i el cooperativisme queda patent que encara els queda molt recorregut per fer. Sobretot en temes de comunicació. Per què creu que encara no hi ha un ampli coneixement de l’economia social?

Estem en un món on els valors predominants, com l’individualisme i el materialisme, disten molt dels que promou l’economia social. Hem de tenir en compte que segon com ho mesurem, l’economia social ocupa entre el 4 i el 10 % de l’activitat econòmica envers la resta que és entre el 90 i el 96%.

Per tant ésdifícil competir contra els missatges que emeten les altres empreses…

Sí, sobretot perquè aquests missatges són molt potents i arriben a la societat per molts canals. A aquesta problemàtica se li afegeix el fet que hi ha gent que no coneix exactament què és l’economia social.

Podríem dir que es tracta d’un problema de comunicació?

Més que un problema de comunicació, ho veig més com un problema dels valors predominants actualment.

Quina fortalesa tenen actualment les cooperatives?

La seva gran fortalesa és que un 30% de la població mundial és sensible als valors de l’economia social. Creuen que les empreses han de tenir valors, que s’ha de pensar en la societat i que per sobre de tot han d’apostar per les persones.

Per tant els professionals de l’economia social haurien de confiar més en el potencial que tenen, oi?

Sí i han d’aprofitar l’onada que hi ha. És el moment de l’economia social.

I què els aconsellaria?

Tres coses molt importants. Fer bé la comunicació, comptar amb un equip fort i potent, i tercer, col·laborar amb altres cooperatives.

Per tant, la unió fa la força?

I tant, sense cap mena de dubte.

Mireia Martínez.

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s